Herhalen, oefenen en leren

Het is inmiddels een tijd terug dat ik mijn laatste stukje schreef. Niet omdat ik gestopt ben of geen zin had om te schrijven maar meer omdat het voornamelijk herhaling is van eerdere zetten.

Althans, dat dacht ik. Gedurende de afgelopen maand ben ik, zonder dat het mij is opgevallen, erg gegroeid als motorrijder. Ik had moeite met remmen in het begin, niet zozeer met het stil komen te staan maar wel met de oefeningen zoals de stopproef of precisiestop. Met elke les, waarin we alles behandelen is ongemerkt mijn niveau erg gestegen. Dit is natuurlijk waarom ik les heb.

Niet elke les gaat perfect, maar de fouten zijn kleiner en komen minder vaak voor. Helaas zorgde mijn overmoed ervoor dat ik de stomste weddenschap die ik ooit gemaakt heb verloor. Het enige wat ik bij de snelle slalom niet moest doen was de laatste pylon raken. Ik hoop dat de stroopwafels lekker waren Alex! Dit was natuurlijk een weddenschap om mij ervan bewust te maken dat kijken erg belangrijk is, waar je naar kijkt rij je naartoe.

De afgelopen week besloot mijn instructeur een mini-examen af te nemen bij mij. Het ging hier om de langzame oefeningen. De spanning nam toe aangezien ik die lastiger vind dan het snelle gedeelte.

Na elke oefening nam de spanning steeds meer af, ik kan parkeren, ik kan wegrijden uit het parkeervak, langzame slalom lukt, halve draai of zelfs het achtje, alles viel op z’n plek. Na afloop melde mijn instructeur mij dat ik het hiermee had gehaald. Het AVB examen staat daardoor gepland voor volgende maand!

Voordat ik echter de openbare weg op mag, dien ik niet alleen in het bezit te zijn van mijn AVB maar ook van het door mij zo gevreesde theorie.

Leren, blokken, droge stof doornemen. Helaas ben ik niet goed in leren, nooit geweest. Gelukkig komt veel van de motortheorie overeen met de auto, en doordat ik al ruim 10 jaar deelneem aan het verkeer zijn borden e.d. mij niet vreemd. Na een paar avonden lezen en oefenexamens maken was het tijd voor mijn examen. Opvallend veel vragen waren mij bekend en ik kreeg er een goed gevoel bij. Dat was terecht, na de laatste vraag kreeg ik het bevrijdende groene duimpje. Geslaagd, de eerste horde is genomen, nog twee te gaan.