De nieuwe MT-09 SP

Een hoger niveau van Darkness met eersteklas specificaties en exclusieve functies

Een decennium aan MT-revolutie

Tien jaar geleden veranderde Yamaha het speelveld met de introductie van een radicaal nieuwe motorfiets die het startschot gaf voor de Hyper Naked-revolutie en tegelijkertijd alles veranderde in de wereld van het motorrijden.

De driecilinder MT-09 was een motorfiets als geen ander. Dit nieuwe model week af van alle normen voor het Japanse motorfietsontwerp, geïnspireerd door de gewaagde en dynamische motorsubcultuur in de straten van de grootste steden van Japan – de Dark Side of Japan.

Het resultaat was een gewaagde en opwindende machine die de zintuigen prikkelde bij elke draai aan de gashendel, een ander dimensie gaf aan motorrijden en een nieuw tijdperk inluidde voor Yamaha.

Sindsdien zijn er in heel Europa meer dan 385.000 MT-modellen verkocht, die stuk voor stuk motorrijders van jong tot oud inspireren met hun opwindende koppelrijke prestaties en agressieve, gedurfde styling.

De nieuwe MT-09: Geraffineerder, zuiverder, verfijnder

De MT-09 viert zijn 10e verjaardag met een uitgebreid nieuw kuipwerk dat bedoeld is om het gevoel van de iconische koppelrijke acceleratie van de CP3 te versterken.

Het stylingconcept achter de MT-09 is altijd dat van ‘functionele schoonheid’ geweest, waarbij overbodige functies zijn geëlimineerd en een ‘less is more’-benadering wordt belichaamd. Over elk detail is opnieuw nagedacht om het pure, agressieve uiterlijk van de MT-09 te versterken en de rijervaring te maximaliseren.

En voor wie op zoek is naar een geraffineerde, ultieme Dark Side of Japan-ervaring, tilt de nieuwe MT-09 SP het toch al uitzonderlijke MT-09-platform een niveau hoger, met de hogere specificaties, inclusief opgewaardeerde ophanging en remmen, de exclusieve look en afwerking plus de technologie en elektronica die zijn gericht op het circuit.

Superior Darkness: 2024 MT-09 SP

Extra YRC-instellingen gericht op het circuitrijden

Voor 2024 beschikt de MT-09 over nieuwe Yamaha Ride Control (YRC)-modi waarmee motorrijders de prestaties van hun 890 cc CP3-motor kunnen maximaliseren door de vermogenskarakteristieken te selecteren en de mate van ondersteuning van de verschillende elektronische hulpmiddelen (TCS-tractioncontrolsysteem, SCS-controlesysteem voor wegglijden enz.) te wijzigen.

Motorrijders kunnen kiezen uit de modi SPORT, STREET en RAIN, met de optie om nog twee andere CUSTOM-instellingen af te stellen.

Als exclusieve optie heeft de MT-09 SP ook TRACK-modi toegevoegd aan de YRC-instellingen. Hiermee kan de bestuurder vier extra instellingen op maat maken voor specifieke circuitscenario’s, bijvoorbeeld een bepaald circuit of speciale omstandigheden.

De afzonderlijke TRACK-modi maken meer verfijnde, gespecialiseerde instellingen mogelijk, waaronder de optie om te kiezen tussen twee instellingen voor het EBM-systeem (Engine Brake Management) en de mogelijkheid om het niveau van de BC-remcontrole aan te passen. Daarbij kan ook het ABS-systeem op het achterwiel wordt uitgeschakeld voor nog betere prestaties op het circuit.

Elke modus kan direct in het dashboardmenu of met de gratis MyRide-app op een smartphone worden gewijzigd en ingesteld voordat de wijzigingen naar de MT-09 SP worden gestuurd. Hier kan de motorrijder moeiteloos omschakelen tussen verschillende modi dankzij het nieuw ontworpen schakelmechanisme.

De rijervaring op het circuit wordt verder verbeterd door een speciaal SP-exclusief TRACK-thema voor het nieuwe 5″ TFT-kleurenscherm van de MT-09 SP, dat informatie biedt zoals een rondetimer en andere circuitgerichte details.

Brembo Stylema-remklauwen

De superieure specificaties van de MT-09 SP zijn ontworpen om de opwindende prestaties op de weg en op het circuit nog verder te versterken.

De introductie van de nieuwe Brembo monoblock ‘Stylema’ remklauwen verfijnt de remprestaties met de allernieuwste technologie van het beroemde Italiaanse bedrijf.

De ‘Stylema’ remklauwen hebben een slanker zuiger- en remschoenoppervlak, zijn lichter en stijver en bieden meer controle bij het remmen in vergelijking met conventionele remklauwen. Daarnaast worden zuigers met een grotere diameter gebruikt voor meer remkracht, zodat MT-09 SP-motorrijders het volgende niveau in remprestaties kunnen ervaren.

Geüpgrade, volledig instelbare wielophanging

De premium voor- en achtervering die exclusief is voor de SP brengt rijeigenschappen en precisie op Supersport-niveau naar de Hyper Naked-klasse.

De goudkleurig afgewerkte KYB-vork van 41 mm met DLC-coating en de Öhlins-monoschokdemper bieden een hogere veerconstante voor een uitstekende stabiliteit tijdens meer pittige, sportieve ritten. Daarnaast zijn de dempingskarakteristieken verfijnd om het rijcomfort te verbeteren.

De hoger gespecificeerde KYB-vork kan volledig worden ingesteld op voorbelasting en op in- en uitgaande demping, zodat SP-motorrijders hun machine nauwkeurig kunnen fine-tunen voor verschillende rijsituaties.

De Öhlins-monoschokdemper completeert de high-end wielophanging van de MT-09 SP. Deze kan volledig worden ingesteld op in- en uitgaande demping en is uitgerust met een veervoorspanningregelaar op afstand voor snelle en eenvoudige aanpassingen.

Smart Key-systeem

De Yamaha SP modellen worden geroemd om hun sprong voorwaarts in technologische vooruitgang. De MT-09 SP is dan ook de eerste Hyper Naked die is uitgerust met Yamaha’s Smart Key-systeem.

Het motorblok wordt gestart door de nieuw ontworpen hoofdschakelaar in te drukken en te draaien, op voorwaarde dat de smart key zich binnen een bepaald bereik bevindt, bijvoorbeeld in de rijkleding van de motorrijder. De volledig nieuwe schakelaar heeft ook een vergrendelings- en ontgrendelingsoptie voor de tankdop. Zo wordt de rijervaring nog verder vereenvoudigd doordat de motorfiets met één draai aan de schakelaar kan worden in- en uitgeschakeld en er kan worden bijgetankt.

Exclusieve ‘Icon Performance’-kleurstelling geïnspireerd op de R1M

Met het oog op de circuittraditie is de MT-09 SP voorzien van de exclusieve Silver, Black en Yamaha Racing Blue Icon Performance-kleurstelling op de brandstoftank en luchtinlaten voor een nog agressievere en exclusievere look. De op Supersport-geïnsprireerde kleurstelling versterkt het sportieve karakter van de MT-09 SP en benadrukt de nauwe technologische banden met de R1M – de meest geavanceerde high-performance productiemotorfiets die ooit door Yamaha is gebouwd.

De hoogwaardige, eersteklas afwerking wordt geïllustreerd door de stijlvolle achterbrug van geborsteld aluminium, exclusief voor de MT-09 SP.

Specifieke kenmerken van de SP

 • Op R1M geïnspireerde kleuren en hoogwaardige afwerking
 • Vier aanpasbare modi voor de TRACK Yamaha Ride Control
 • Exclusief TRACK-weergavethema voor het nieuwe 5-inch TFT-kleurenscherm
 • Premium Brembo Stylema-remklauwen
 • Volledig verstelbare KYB voorvork van 41 mm met DLC-coating en goudkleurige afwerking
 • Volledig instelbare Öhlins achterschokdemper
 • Smart Key-systeem
 • Achterbrug van geborsteld aluminium

Technische kenmerken van de 2024 MT-09

 • Meer geraffineerd en meer compact uiterlijk, inclusief opnieuw ontworpen multifunctionele LED-koplamp
 • Nieuw 5-inch TFT-kleurenscherm met smartphone-connectiviteit en navigatie
 • Aanpasbare rijervaring via Yamaha Ride Control (YRC)
 • Wijzig de YRC-instellingen via je smartphone met de MyRide-app
 • Stuur- en voetsteunpositie aangepast voor een meer betrokken rijervaring
 • Tweedelig nieuwe zadel
 • Nauwkeurig gevormde nieuwe brandstoftank
 • Akoestisch versterkerrooster
 • Nieuwste 890 cc, vloeistofgekoelde DOHC EU5+ CP3-driecilindermotorblok met vier kleppen
 • Zesassige IMU met volledig pakket aan kantelgevoelige hulpmiddelen voor de motorrijder, nu inclusief Back Slip Regulator (BSR); BSR wordt automatisch uitgeschakeld in de TRACK-modus.
 • Cruisecontrol
 • Nieuwe radiale hoofdcilinder van Brembo
 • Quickshifter van de 3e generatie
 • Nieuwe Bridgestone Battlax Hypersport S23 M-banden
 • Lichtgewicht aluminium CF-gegoten frame
 • Verstelbare rem- en koppelingshendels

Kleuren, beschikbaarheid en prijs

De nieuwe MT-09 SP en de 35 kW versie zijn verkrijgbaar in de exclusieve Icon Performance-kleurstelling.

Leveringsdata naar Europese dealers en prijzen variëren per regio, dus neem contact op met de nationale Yamaha-distributeur voor volledige informatie.

Creëer je eigen MT met de nieuwe modulaire originele Yamaha-accessoires

Met de nieuwe veelzijdige en modulaire serie originele Yamaha-accessoires kunnen motorrijders hun MT-09 SP aanpassen via een speciaal multi-montagesysteem, zodat ze vrij zijn in de keuze van accessoires, afhankelijk van de rijsituatie. De reeks accessoires biedt extra functionaliteit en de mogelijkheid om de MT-09 SP af te stemmen op een specifieke look of stijl.

Het nieuwe assortiment modulaire accessoires voor MT-09 SP omvat een nieuwe:

 • Basis voor de montage van meerdere items
 • Vliegenscherm
 • Tussenscherm
 • Aluminium windscherm
 • Stuureinde basis
 • Knokkelbeschermers

Belichaam de Dark Side of Japan met MT-rijkleding en accessoires

MT-09 SP-motorrijders kunnen de Dark Side of Japan nu volledig omarmen met het speciale assortiment MT-rijkleding en accessoires.

Het uitgebreide assortiment bestaat uit een selectie hoodies, T-shirts, ‘beanies’ en een reeks CE-goedgekeurde rijkleding. De collectie wordt voortdurend uitgebreid en nieuwe producten worden het hele jaar door toegevoegd.

MyGarage-app

Yamaha-klanten kunnen het MT-model van hun dromen vanuit het comfort van hun eigen huis samenstellen met de snelle en gebruiksvriendelijke MyGarage-app. Met de gratis app kunnen gebruikers originele accessoires toevoegen aan en verwijderen uit hun gekozen model om hun ideale MT samen te stellen op hun smartphone of laptop.

MyGarage maakt het eenvoudiger accessoires te kiezen om aan de MT toe te voegen. Het eindresultaat is vanuit elke hoek in 3D te bekijken. En om het nog gemakkelijker te maken, kan het eindresultaat ook rechtstreeks naar de door de klant gekozen Yamaha-dealer worden gemaild, die dan meer informatie kan geven.

Ga naar www.yamaha-motor.nl voor meer informatie over originele Yamaha-accessoires en -kleding of MyGarage.

MyRide-app

Yamaha’s gratis MyRide-app biedt alle MT-motorrijders de kans om meer uit hun rijervaring te halen met het volgen en maken van routes, rij-informatie zoals hellingshoek, afgelegde afstand en meer. Bovendien kunnen gebruikers hun eigen verhaal maken, foto’s toevoegen en delen met sociale media en de MyRide-community.

Voor de MT-09 SP is MyRide ook de app die smartphone-connectiviteit en aanpasbare YRC-instellingen mogelijk maakt.

Noot van de redactie: Wilt u een Yamaha verzekeren? Bereken hier uw premie!